Så här väljer du rätt terrassmarkis

När vi nu står inför ännu en sommar där många kommer välja en hemester står markisen som en central spelare. I den här guiden får du tips på hur du väljer den bästa terrassmarkisen för att skapa den bästa uteplatsen som du kan njuta av många år framöver.

Fundera på vad ditt behov är

För ett lyckat markisköp behöver du fundera på vilka dina behov är. Vill du skapa ett uterum för härliga middagar och avkoppling utan störande sol eller vill du främst sänka temperaturen inomhus för ett behagligare klimat? I de flesta fall räcker det med en terrassmarkis med rullgardinsfront. Du får ett bra skydd utomhus mot både värme och ljus samtidigt som du slipper störande strålar inomhus när solen står lågt. Men om ditt hus har stora glaspartier i söderläge så kan det vara värt att komplettera med Duette® gardiner för att sänka temperaturen inomhus.

Matcha markisen till stilen på ditt hus

Det finns två vägar att gå när det kommer till val av färg på markisen. Du kan antingen bevara formspråket eller framhäva husets karaktär.

Jag vill bevara formspråket

För att bevara husets stil och inte göra anspråk på fönster och detaljer kan du med fördel välja en enfärgad duk i färgerna varmgrå, beige, brunt eller off-white. Se till att matcha med en markisprofil i samma färg för en enhetlig och snygg look inifrån och ut. Målet är att markisen inte ska ta uppmärksamhet från husets detaljer, till exempel moderna industrifönster eller ett avskalat och stilrent hus. Här nedan kan vi se ett exempel där markisen blir en diskret förlängning av taket.

Jag vill framhäva husets karaktär

När du vill att markisen ska harmonisera med ditt hem vill du hitta en färg som matchar. Det bästa resultatet får du av att välja en färg i en detalj längre ner på huset då det skapar en känsla av större rymd. Det kan vara färgen på sockeln, fönsterramarna eller en dörr. Med detta knep får du en markis som är både snygg och framhäver ditt hus på bästa sätt. Här kan vi se hur en kombination av husfasadens färg hämtas upp i markisväven samtidigt som den bjuder på en härlig karaktär med sina vita ränder. Mönstret hämtas även upp i mattan för ett karaktärsfullt intryck och sammanhang.

Vill du byta markisen om 3 eller 25 år?

Det kan vara lätt att lockas av markiser i detaljhandeln till låga priser. Men här kommer några punkter värda att fundera på innan du väljer:

Vill du att markisen ska vara måttanpassad efter din uteplats?

Alla hus och uteplatser är olika och det viktigt att välja en markis som är i rätt storlek och passar din uteplats, det är ingen som vill sitta på kanten med solen i ansiktet för att markisen är för kort. Försäkra dig om att markisen kan tillverkas i de mått som krävs för att matcha din uteplats.

Vill du ha en markis med en färg som passar just din fasad?

Oavsett om du vill välja färg helt själv eller vill göra det enkelt med något som bara funkar så kommer markisen vara en del av ditt hem i många år framöver. Se till att välja en svetsad markisväv tillverkad i 100% spinnfärgad akryl. Den behåller sin färg utan att blekas av solen på många år och skarvarna håller betydligt längre än sydda markisdukar. Markisväven ska även vara smuts- och vattenavstötande för att hålla sig snygg under lång tid. Vill du kunna sitta ute oavsett väder så finns helt vattentäta markisvävar på marknaden.

Det är värt att satsa på kvalitet, speciellt när det kommer till markiser

Eftersom markisen ska stå emot både stekheta sommardagar och regniga höstkvällar krävs det en kraftig aluminiumprofil med starka fjädrar. Armarna på en markis från detaljhandeln slits snabbt ut och du tvingas göra ingrepp i fasaden redan efter några år för att installera en helt ny markis. Det är en tids- och kostnadsfråga du helst vill slippa.

Behåll markisprofilen, byt ut duken

När du har en bra markisprofil är det värt att byta ut duken efter 10-15 år. Du kanske vill passa på att byta färg eller testa en markisduk med mönster. Utan att behöva göra större ingrepp eller investering får du en förnyad och fräsch markis som du kan njuta av i 10-15 år till.

Tekniska funktioner som förhöjer stämningen

Förläng både kvällen och utesäsongen med led-belysning och infravärme. En markis är inte bara ett skydd mot sol och värme utan kan med rätt tillbehör förlänga både kvällen och utesäsongen. LED-belysning i armarna ger en skön allmänbelysning på kvällen och infravärme gör kalla men soliga höstmiddagar oslagbara.

Smarta funktioner gör livet lite enklare

Har du flera markiser kan det vara skönt att styra alla på en gång, eller var för sig. Vill du ta det ett steg längre så finns möjligheten att koppla upp våra markiser till ditt smarta hem eller mobilen. Och se till att införskaffa en vindvakt som automatiskt rullar in markisen vid hårt väder.

Vi finns här när du är redo att göra en sund investering i ditt nästa markisköp

Som du kanske redan förstått så uppfyller våra kvalitetsmarkiser från StyRa® alla kraven för ett lyckat markisköp. Du är varmt välkommen att kontakta oss på info@hagasolskydd.se eller ringa 08-400 26 400. Vi gör kostnadsfria hembesök och guidar dig rätt i vårt showroom där du kan se och testa våra markiser.

Så här väljer du rätt terrassmarkis inför 2023
design+utveckling—kaffe på ettan